info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggherre slipper åtal i asbestskandal

Inga brott begicks under asbestskandalen vid ombyggnaden av Åhléns i Uppsala ifjol. Det anser åklagaren som lägger ner utredningen. Utan att ens ha talat med byggjobbarnas skyddsombud.

– Jag ställer mig frågan: om inte det här är brott, hur grovt ska man då bete sig för att riskera åtal, säger Jens Johansson, som var skyddsombud på Åhlénsvaruhuset.
Han tycker det är märkligt att ingen från polisen varit i kontakt med honom.
– Jag vet inte hur polisen jobbar. Men man tycker ju att de borde pratat med mig. Jag var ju ändå skyddsombud.
Jens Johansson tog flera foton av rivningsmaterial från Åhlénsvaruhuset som innehöll asbest. Alltihop brände han på en cd-skiva och gav till polisen. Han skickade också med en hälsning att han gärna ställde upp och förklarade vad som fanns på bilden. Men sedan dess har han alltså inte hört ett ljud.
Däremot hördes ordföranden i Uppsala Hans Olsson eftersom han var den som anmälde brottet.

Vore det inte mer naturligt att höra någon som arbetade på plats?
– Det är väl självklart att den som har mest väsentlig information att lämna ska höras, säger åklagaren Catharina Linné.
Och du tycker inte att arbetsplatsens skyddsombud är en sådan person?
– Vi hade fått reda på vilken kritik arbetarna hade mot den här arbetsplatsen genom skriftliga underlag som jag inte kan yttra mig om.
Troligen avser Catharina Linné Arbetsmiljöinspektionens yttrande. Det vägde tungt när hon beslutade att lägga ner utredningen. Där ansåg man att Axfast brustit i arbetsplatssamordningen. Dessutom saknades strategi för asbestrivning i arbetsmiljöplanen. Däremot ansåg de inte att brott gick att bevisa.
– Vi kunde inte visa att någon dödats eller skadats eller utsatts för sådan fara att det var fråga om brott, säger Catharina Linné.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggherre slipper åtal i asbestskandal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig