info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggherre riskerar åtal efter dödsolycka

En 43-åring omkom i en fallolycka i förra veckan. Nu riskerar byggherren åtal. Det fanns ingen arbetsmiljöplan och skriftlig riskbedöming av arbetet hade inte gjorts.

Olyckan inträffade på Viskananstalten utanför Sundsvall. En 43-årig takarbetare föll 5,5 meter och avled senare på sjukhuset. Frågan om vem som egentligen hade samordningsansvaret på arbetsplatsen är oklar. Beställaren till jobbet på kriminalvårdsanstalten är Kriminalvårdsfastigheter ett dotterbolag till statliga Specialfastigheter.

– Byggherre är Kriminalvårdsfastigheter och de har brustit genom att inte upprätta en arbetsmiljöplan. Samordningsansvaret för arbetet bör nog ha legat på Viskananstalten. Men det är lite oklart i det här fallet så det måste utredas vidare. Vi vet också att det inte gjorts någon skriftlig riskbedömning, säger Tomas Lindberg, arbetsmiljöinspektör.
Arbetsmiljöinspektionens utredning av olyckan kommer att vara färdig om några veckor.
– Vi har inte tagit något formellt beslut om åtalsanmälan men det vanliga är att vi lämnar sådana här fall vidare för åtalsprövning, säger Tomas Lindberg.

43-åringen hade ryckt in som hantlangare på plåtslagerifirman, som utförde jobbet. Han hade bara några månaders vana från liknande arbetet. Tillsammans med en arbetskamrat var han i färd med att förstärka ett undertak på kriminalvårdsanstalten. Under dagen hade det snöat och de skottade bort snö på utsidan av plåttaket. När de var klara skulle de lyfta tillbaks en takplåt, med måtten 12 x 0,7 meter. När de gjorde sig redo för lyftet föll 43-åringen genom öppningen i taket ned på ett asfaltgolv. Ingen av männen använde livlina. Arbetkamraten såg aldrig hur olyckan gick till, han stod med ryggen emot.
– 43-åringen kan ha halkat eftersom det var blött på taket efter snöskottningen, säger Tomas Lindberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggherre riskerar åtal efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig