info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggherre kan bli byggaktör

Stadsbyggnadskontoret i Stockholm ska satsa på jämställdhet i sina detaljplaner. Ett av förslagen är att byggherre ska bli byggaktör. – Vi vill få fram en diskussion om jämställdhet, säger Miriam Nordfors på planavdelningen.

Det handlar inte om att förbjuda eller fasa ut vissa ord enligt Miriam Nordfors, utan snarare bidra till en diskussion om vad vi säger och hur vi säger saker spelar roll.
-Vi vill ha en diskussion, det är ingen rekommendation eller ett styrdokument. Det är upp till var och hur man själv använder ord, säger Miriam Nordfors.

Fyra olika ord ses över

I arbetet med jämställdhet har fyra ord har valts ut – byggherre, jungfrulig mark, elvamannaplan och tjänsteman – som ska ses över för att få mer könsneutrala detaljplaner. Byggherre föreslås bli byggaktör, och elvamannaplan föreslås bli elvaspelarplan. Istället för tjänsteman föreslås tjänsteperson och istället för jungfrulig mark föreslås obebyggd mark. Miriam Nordfors vet att språk och ord är ämnen som engagerar människor, vilket enligt henne tyder på att vi måste fundera på hur vi pratar med varandra.

Du-reformen

– Se bara på du-reformen, den har förändrat hur vi bemöter och pratar med varandra, säger Miriam Nordfors. Men hon poängterar också att det heller inte finns några absoluta svar.
– Det är en komplex fråga och själva diskussionen kan vara ett mål i sig, säger Miriam Nordfors.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggherre kan bli byggaktör

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig