info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggherrar slarvar med fallskydd

Varannan arbetsplats får anmärkningar vad gäller fallskydd. Det visar en undersökning som arbetsmiljöverket nyligen har genomfört i Stockholm, Uppsala och på Gotland.

30 procent av alla byggolyckor är fallolyckor. För att uppmärksamma detta problem driver nu arbetsmiljöverket en kampanj mot fallolyckor.
Under veckorna 23 till 24 besökte arbetsmiljöinspektionen både små och stora företag.
Sammanlagt kontrollerades 98 arbetsplatser i Stockholm, Uppsala och på Gotland.
Syftet var att kontrollera hur byggherrar, projektörer och entreprenörer reglerar skydd mot fall. Men resultatet visade sig att företagen sköter sig dåligt.
Varannan arbetsplats får någon slags anmärkning. Det kan handla om bristfälliga skyddsanordningar och stegar som står löst eller är dåligt förankrade.

I 50 procent av fallen har arbetsmiljöverket ställt skriftliga krav. I 20 procent av fallen handlar det om muntliga krav på omedelbara åtgärder. Arbetsmiljöverket har också ställt fem omedelbara förbud och ett fall som ska åtalsprövas.
– Det finns generellt sett många brister i arbetsmiljöplanen. Den är oftast väldigt allmän hållen. I den står det beskrivit hur fallolyckor ska förhindras, säger arbetsmiljöinspektör Lars Nordström i Stockholm.
Byggherren är skyldig att ta fram en arbetsmiljöplan och är också ansvarig för innehållet i den. Men ofta lämnar byggherren över ansvaret till entreprenören.
Det är mest små och medelstora företag som har brister vad gäller fallskyddet.
Här saknas ofta en rad hjälpmedel som saxliftar, rullställningar och mobila arbetsplattformar.
Företagen uppger som sitt försvar att de inte är lönsamt att använda dessa hjälpmedel.
Men frågan är hur mycket arbetsgivaren tjänar på lång sikt.
– En sjukskrivning på 40 till 50 dagar kostar arbetsgivaren 150 000 kronor, säger Lars Nordström.
I höst ska arbetsmiljöverket ska undersökningen följas upp med att arbetsmiljöinspektionen besöker de byggherrar som inte skötte sig i undersökningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggherrar slarvar med fallskydd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig