info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggförhandlingarna har avbrutits igen

Sveriges Byggindustrier har begärt medling i förhandlingarna med Byggnads.

Enligt Byggarbetsgivarna var det frågan om stupstocksreglerna som gjorde att förhandlingarna avbröts.
– Byggnads ville att ombyggnadslistan och nybyggnadslistan ska vara utgångspunkten för stupstocksreglerna och det kunde vi helt enkelt inte acceptera. Jag frågade Ove Bengtsberg tre gånger om han ville bryta förhandlingarna på detta och då sade han ja, säger Bo Antoni, vd i Sveriges Byggindustrier.
Reglerna om stupstockslön träder in då parterna inte kan komma överens om lönesystem eller ackord, och nivån är närvarande på 96:50 kronor i timmen.
Men enligt Byggnads ordförande Ove Bengtsberg, var det istället utbetalningsnivån vid prestationslön som ställde till problem i lönediskussionerna:
– Vi har diskuterat frågan sedan igår kväll. Vi var ganska hoppfulla igår och trodde att vi skulle komma till en lösning. Men idag när vi överlämnade tabeller som visade vårt förslag, var arbetsgivarna inte längre intresserade, säger Bengtsberg, som tycker att arbetsgivarna ”begär medling så fort det kärvar till sig”.
Byggnads har föreslagit att utbetalningsnivån ska vara lika för alla och utgöra 90 procent av den genomsnittliga prestationslönen i en avdelning.
– Vi vill inte att vissa ska favoriseras, säger Bengtsberg.
Medlarna kommer att träffa båda parter i eftermiddag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggförhandlingarna har avbrutits igen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig