info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretagens invit ifrågasätts

Sveriges Byggindustrier, BI, vill avskaffa "ackordstvånget" och slippa förhandla med Byggnads avdelningar om löner. Man hoppas nå dit i samförstånd. Men Byggnads säger nej.

– Det ser ut som att det finns väldigt goda förutsättningar för en lugn avtalsrörelse. Det sade BI:s vd, Bo Antoni, när han presenterade byggarbetsgivarnas utgångspunkter inför årets avtalsförhandlingar på onsdagen.
Bo Antoni grundade sin förhoppning på att Byggnads inte har ställt några krav på att stärka lagackordens ställning i sina avtalskrav. Arbetsgivarna själva har däremot krav på att ändra avtalets regler om huvudlöneform. BI vill att avtalen ska vara neutrala när det gäller löneform. Man vill också slippa förhandla med Byggnads avdelningar i lönefrågor. Företag och medarbetare ska själva träffa överenskommelse om löneform, skriver BI i sitt pressmaterial.

Det kravet får Byggnads förhandlingschef, Gunnar Ericson, att ifrågasätta trovärdigheten i arbetsgivarnas samförståndsattityd.
– Den formuleringen är föreningsrättskränkning, säger han.
– Vi är en facklig organisation där medlemmarna har givit avdelningarna i uppdrag att vara lokal part i löneförhandlingar. Håller arbetsgivarna fast vid kravet på att ändra den ordningen är talet om samförstånd inte allvarligt menat.

Byggarbetsgivarna har inte preciserat sina krav till exempel på löneutrymme.
Bo Antoni säger att man anser att den konkurrensutsatta industrin ska vara löneledande. Vad det innebär i praktiken kommer man att veta när det finns avtal i industrin. Man har inte heller bundit sig för avtalsperiod eller i andra sakfrågor.
BI öppnar för konkreta diskussioner om kompetensutveckling, arbetsmiljö och rekrytering av nya grupper till byggbranschen. Arbetsgivarna betonar behovet att hitta gemensamma lösningar i dessa frågor och man anser förutsättningarna är goda eftersom parterna står nära varandra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretagens invit ifrågasätts

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig