info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretagen varslar om strid

Byggarbetsgivarna säger upp byggavtalen och varslar om stridsåtgärder. Avsikten är att få medlingsinstitutet att gå in för att få igång förhandlingar.

Sveriges Byggindustrier, BI, vann därmed tävlingen om vem som skulle säga upp avtalen först av de stridslystna parterna i årets förhandlingar om nya avtal i byggbranschen. BI blev också först med att varsla om stridsåtgärder när de på fredagseftermiddagen förklarade att de kommer att sluta dra och betala in granskningsavgift till Byggnads.
Det hör annars till ovanligheterna att arbetsgivarna är den part som först varslar om strid.
– Vi har valt att göra så här eftersom vi vill att medlings ska komma igång så snart som möjligt i frågan om en oberoende komission som vi vill ska lägga förslag till nytt byggavtal, sade Bo Antoni på BI:s presskonferens.
Bo Antoni uttryckte samtidigt mild kritik mot att medlingsinstitutet valt att inte gå in och ta initiativ i förhandlingarna, trots BI:s upprepade förfrågningar.
– Men det är institutets generaldirektör som har den beslutanderätten och det har vi respekt för, sade han.

BI:s uppsägning av avtalen innebär att cirka 42 000 byggnadsarbetare inte omfattas av kollektivavtal från och med den 9 april. Det är bygg-, anläggningsavtalet och maskinavtalet som sägs upp.
De stridsåtgärder som BI varslade om innebär att byggföretagen som är medlemmar i BI slutar betala in granskningsavgift till Byggnads från och med den 17 april.

Åtgärden omfattar enbart byggavtalet och innebär att byggnadsarbetarna får behålla de cirka 1:70 kronor per timme som i vanliga fall dras på lönen och betalas till Byggnads avdelningar.
Byggnads uttrycker förvåning över de snabbt igångsatta fientliga åtgärderna.
– De är ute efter medling. Men i komissionsfrågan är vi orubbliga, säger Hans Tilly, Byggnads andre ordförande.
– Det de gör är att ladda för storkonflikt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretagen varslar om strid

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig