info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretag struntar i epoxiförbud

Ågrens Golv har förbjudits att använda epoxi av regeringen. Ändå fortsätter företaget att lägga in den starkt allergiframkallande produkten.

– Det krävs hårdare bestämmelser mot epoxianvändning, anser nu Lars-Ingvar Svensson arbetsmiljöinspektör i Kalmar.
– Det borde krävas en anmälningsplikt vid användning av epoxi och bättre straffsanktionering när företagen bryter mot reglerna, säger han.

Vid ett arbetsplatsbesök i Mörbylånga upptäckte han att material med epoxi använts.
– Jag blev mycket förvånad när jag såg att de använt en produkt som var förbjuden och som är mycket skadlig för byggnadsarbetarnas hälsa.
Platsen var ett sjukhem i Mörbylånga på Öland. Byggtiden var kort och därför användes fukt- och alkalispärren Dexor Bond för att man skulle kunna lägga på mattor och lim i ett dagrum innan betongen hade torkat.
Men problemet är att produkten innehåller expoxiharts som är starkt allergiframkallande och orsakar kontakteksem.

– Detta är mycket allvarligt,säger Lars-Ingvar Svensson. Han har begärt ett besked om varför medlet använts; av såväl golvföretaget Ågrens Golv, som lade in produkten, som den samordningsansvarige Mörebyggen och byggherren, Mörbylånga kommun. Han påpekar dessutom att epoxin inte fanns upptagen i arbetsmiljöplanen för bygget.

Det finns två regeringsbeslut mot den här typen av användning av epoxi i regionen. Vid två tidigare tillfällen har Byggnads regionala skyddsombud i Kalmar, Göran Stridsberg, stoppat arbeten då Ågrens Golv AB använde epoxi. Göran Stridsberg fick senare stöd av arbetsmiljöinspektionen. Ärendet överklagades då av golvföretaget först till arbetsmiljöverket. I båda fallen gick verket helt på inspektionens linje. I ett av fallen gick ärendet ända till regeringen som stod fast vid förbudet mot att använda epoxi. Ett tidigare likande regeringsbeslut mot användning av epoxi finns också från Visby.

Mörebyggen och Ågrens Golv har hävdat att detta visst är en godkänd metod och att den aktuella metoden är det enda som fungerar byggnadstekniskt. Byggnadsarbetaren har erbjudit golvföretaget att kommentera den senaste händelsen.
Samtliga arbetsmiljöinstanser tycker dock att riskerna med att använda produkten är för stora. Istället för att använda en hälsoskadlig produkt är det bättre att låta betongen torka ut ordentligt, tycker de.
Förbuden uppmärksammade arbetsmiljöverket på problemen med att denna typ av produkter används för att påskynda byggtiden. Därför togs en passus in i den senaste föreskriften om härdplaster. Den innebär bland annat att man inte ska använda epoxi istället för att torka ut betongen.

Epoxi är ett bindemedel, en slags plast, som används bland annat på fuktiga betongmaterial som alkali-/fuktspärr. Det finns också bland annat i limer och fogtätningsmaterial. Den allergiframkallande expoxihartsen används då epoxiplasten framställs.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretag struntar i epoxiförbud

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig