info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretag ser ID-kort som konkurrensmedel

-Det borde vara lag på att alla byggnadsarbetare ska bära ID-kort, säger Jonas Bengtsson, arbetsledare på Avancerad Borrteknik AB.

Han är irriterad över att det finns allt fler oseriösa företagare i byggbranschen och tänker låta sina byggnadsarbetare bära ID-bricka när de är ute på jobb.
-I rivningsbranschen finns det en hel del skumma företag och detta är ett sätt för oss att signalera att vi är seriösa. Vi har 25 anställda och växer långsamt. Vi försöker undvika att ta in underentreprenörer. Våra uppdragsgivare kan lätt se vilket företag våra arbetare kommer ifrån och arbetarnas namn.
Jonas Bengtsson har märkt att uppdragsgivarna uppskattar idén med ID-kort. Skanska föredrar till exempel att anlita Avancerad Borrteknik, och NCC, som är en viktig kund för företaget, är också positiva.
Älta Golvservice är ett annat byggföretag som använder ID-kort. Hans Ringblom, som äger företaget, hoppas att detta ska bli en fördel i konkurrensen mot andra företag och göra det lättare för facket att hålla efter de skumma företagen.
-Jag tror också att ID-kort kommer att krävas mer och mer, bland annat av beställaren, och det är inte fel att ligga steget före, säger han.
Hans Ringblom lät alla sina anställda fotograferas på Byggettan, som gick ut med ett erbjudande om detta för en tid sedan, till alla byggföretag med hängavtal och som inte får den servicen från någon arbetsgivarorganisation.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretag ser ID-kort som konkurrensmedel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig