info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretag polisanmäls för asbesthantering

Entreprenören lät oskyddade byggnadsarbetare ta bort asbest. Asbesten hanterades sedan som vanliga grovsopor. Nu polisanmäler Byggnads entreprenören, som river hyreshus åt Hultsfreds kommun.

I förra veckan beslutade Byggnads att man skulle polisanmäla entreprenören, Janssons Entreprenader från Linköping.
Då stod det klart att det kommunala bostadsbolaget i Hultsfred hade en rivningsplan där det tydligt stod skrivet hur hanteringen skulle gå till.

-Det är så nonchalant av entreprenören att gå in och hantera asbesten utan att följa några som helst avtal och regler. Här var det inte frågan om okunskap, säger Johnny Olsson, ombudsman på Byggnads i Kalmar.
När Olsson gjorde ett rutinbesök på arbetsplatsen användes en grävmaskin för att ta bort asbesten. Materialet blandades med övrigt rivningsspill.
– Asbest ska tas bort så att materialet inte går sönder och det ska plastas in direkt, säger Johnny Olsson.

Arbetarna hade ingen skyddsutrustning och ingen utbildning när det gäller asbest. Arbetsgivaren hade inte heller ansökt om tillstånd från arbetsmiljöverket för att riva asbest.
Enligt rivningsplanen uppgår asbestmängden till mellan 800 och 900 kilo i de hyresbostäder som ska rivas. Materialet finns bland annat i ventilationstrummorna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretag polisanmäls för asbesthantering

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig