info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretag fuskade för miljoner

24 åtalsanmälningar och 33,3 miljoner kronor i obetalda skatter och avgifter. Det är resultat av en stor kartläggning som skattemyndigheten i Växjö har gjort av byggbranschen.

Fusk med skatter och avgifter för stora belopp, har avslöjats av skattemyndigheten. Totalt har 140 revisioner slutförts på olika byggföretag i Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Halland.
Projektet inleddes för drygt två år sedan, då ett stort antal revisioner gjordes, framförallt hos små och medelstora företag. Sedan har skattemyndigheten velat följa pengarnas väg genom olika led.

Projektet omfattar företag med löner upp till 10 miljoner kronor. I vissa fall rör det sig om enmansföretagare, i andra fall handlar det om företag med flera anställda.
Mest problem har man hittat hos enmansföretag, utan anställda.
– Det är företag som arbetar direkt mot enskilda konsumenter och där föreligger störst risk för att pengarna aldrig blir redovisade, säger Claus Madsen, som har lett skattemyndighetens regionala byggprojekt.
Men bland dem som misstänks för fusk finns alla slags bolag, med verksamhet i de aktuella länen.

Det som upptäckts är olika skattebrott, men också bokföringsbrott. Anmälningar har fortlöpande gjorts till polis och åklagare. Av de 33 miljonerna omfattar elva miljoner inkomstskatt, nio miljoner moms, sju miljoner arbetsgivaravgifter och drygt sex miljoner kronor skattetillägg för felaktiga uppgifter.

En enda revision svarar för totalt 7,6 miljoner kronor i undanhållna skatter och avgifter. Det rör sig om ett bolag som är verksamt inom svets, sanering och målning och som ingår i en större härva med svart arbetskraft. Företaget har ingått som en underleverantör i en transaktionskedja av arbetskraft och har betalat ut svarta löner.
Enligt skattemyndigheten är detta ett undantag. Man har inte funnit belägg för att byggföretagen med säte i regionen, anlitar svart arbetskraft i organiserad form.

Skattemyndigheten kommer i fortsättningen kontinuerligt att granska byggbranschen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretag fuskade för miljoner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig