info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretag döms till rekordböter

Ett danskt företag har dömts till rekordböter efter att ha utnyttjat byggnadsarbetare, genom bland annat för låga löner. Arbetsdomstolen har dömt företaget att betala 19 miljoner danska kronor.

-Det är det största bötesbelopp som hittills har betalats ut i ett fall med social dumpning här hemma. Det säger Palle Bissgaard, från det danska byggfacket 3F:s byggsektion, enligt tidningen Sydsvenskan.
3F har drivit frågan till Arbetsdomstolen efter att två polska arbetare gått med i facket och varit beredda att vittna.
Domen innebär, enligt Sydsvenskan, att bötesbeloppet ska betalas ut till 33 polska arbetare som arbetat för företaget i upp till fyra år.

65 kronor i lön

Arbetarna har vittnat om att de fått löner på mellan 65 och 85 kronor i timmen, medan minimilönen i avtalet med branschorganisationen Dansk Byggeri är 137 kronor i timmen. Arbetsveckorna var sex dagar i veckan utan övertidsersättning.

Förnekar

Företaget, Our House från Själland, hävdar att de inte gjort något fel, utan att de hållit gällande avtal och att de långa arbetsveckorna bara var tillfälliga.
Arbetsdomstolen slog fast att företaget gjort sig skyldigt till ”grov, medveten och systematisk överträdelse av gällande överenskommelse.

Omräknat i svensk valuta ligger bötesbeloppet närmare 24 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretag döms till rekordböter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig