info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggfack och företagare kritiska till vårbudgeten – "under all kritik"

Byggbranschen ger tummen ner till regeringens vårförändringsbudget. För få eller inga byggsatsningar alls, tycker både fack och arbetsgivare. Här ger de flera förslag för att vända byggkrisen.

Johan Lindholm, Byggnads ordförande. Foto: Byggnads

När regeringen presenterade sin vårförändringsbudget under måndagen innehöll den ett betydligt högre tillskott än förra året, på grund av den sjunkande inflationen, rapporterar SVT Nyheter. 

Årets satsningar är på totalt 16,8 miljarder kronor. Vinnarna är regionerna som får sex miljarder extra för att stärka upp vården, samt kriminalvården som får 1,4 miljarder för att bygga ut häkten och fängelser.

Men för byggbranschen är satsningarna för få, anser såväl facket Byggnads som arbetsgivarna Byggföretagen.

Väljer regeringen att sticka huvudet i sanden

”Det är under all kritik”

– Trots att branschen befinner sig i den djupaste krisen på decennier väljer regeringen att sticka huvudet i sanden och helt lämna branschen åt sitt öde. Det är under all kritik, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Här varslas det mest i byggbranschen: ”Trodde jag skulle klara mig”

Bostadsbyggandet har rasat och antalet konkurser och varsel har ökat kraftigt den senaste tiden. I mars var arbetslösheten bland medlemmar i Byggnads a-kassa över tio procent.

Byggnads har flera förslag på hur man ska vända den negativa spiralen: produktionsstöd vid byggande av hyresrätter, statliga byggkrediter och startlån för förstagångsköpare av bostäder.

”Behövs ännu mer investeringar”

– Ett sänkt amorteringskrav vid höga räntenivåer skulle göra stor skillnad för att stimulera efterfrågan, säger Johan Lindholm. 

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen. Foto: Pressbild

Regeringen satsar 1 miljard kronor i vårbudgeten på att återställa E6:an utanför Stenungssund och 170 miljoner kronor på yrkesutbildning, men Byggföretagen tycker inte att det räcker.

Sverige har tappat sex av tio påbörjade bostäder

– Det behövs ännu mer investeringar för att vända byggkrisen, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen i ett pressmeddelande.

Byggföretagen vill ta bort det skärpta amorteringskravet samt införa en friare hyressättning i nyproduktion.

– Det här är åtgärder som varken driver inflation eller innebär stora kostnader för statskassan. Sverige har tappat sex av tio påbörjade bostäder de senaste tre åren. Kalkylerna går inte ihop, varken för bostadsköparna eller byggherrarna, säger Tanja Rasmusson.

LÄS ÄVEN: Protesten mot bostadspolitiken: ”Värsta krisen på 30 år”

Ökning av varsel

Antal personer som varslades inom byggverksamheten var 2536 under första kvartalet 2024 . Det är en ökning med 59 procent jämfört med samma period första kvartalet 2023.

Källa: Arbetsförmedlingen

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggfack och företagare kritiska till vårbudgeten – "under all kritik"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig