info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygget av villan blev en mardröm

Håkan Bjernér och hans familj såg fram emot att förverkliga sitt drömhus. Men oseriösa byggentreprenörer tog effektivt död på glädjen genom hot och urusla arbeten.

Tomten i Åkersberga var i det närmaste perfekt tyckte Håkan Bjernér och hans fru. Den låg nära en sjö och innefattade flera vackra träd.
Anebyhus hade ett samarbete med tomtförsäljaren och eftersom de kunde uppfylla paret Bjernérs önskningar valde de att köpa huset därifrån. Anebyhus rekommenderade också en anläggningsfirma som kunde gräva schaktet och bygga krypgrunden.
Men den rekommendationen skulle paret Bjernér inte ha följt. I slutet på 2001 drog markarbetena igång och det dröjde inte länge förrän problemen började. Ägaren till anläggningsfirman uppträdde oftast berusad under arbetstiden och hans två anställda var uppenbart okunniga i yrket. De anlade både avlopps- och dräneringssystemet fel, vattenledningar drogs ovan frostfritt djup och bottenplattan till garaget gjöts snett. De vackra träden åsamkades svåra skador med grävskopa. Bland annat förstördes en 300 år gammal ek. Färdigställandet av grunden försenades med nästan en månad vilket gjorde att Håkan fick betala leveransvite till Anebyhus. Och trots att anläggarna gick så långt över tiden blev snickarna tvungna att lägga bottenbjälklaget på natten före huset skulle komma. Dessutom upptäcktes så småningom att grunden lutade flera centimeter vilket gjorde innerväggarna skeva.
Vid två tillfällen försökte Håkan att byta markentreprenör. Problemet var att ingen vågade ta över jobbet.
– De företagare jag var i kontakt med sa att det var så mycket förstört att de inte ville ta på sig ansvaret.

Värst av allt är hoten som kommit i samband med att Håkan och hans fru har haft invändningar mot de fakturor som markentreprenören skickat. En kväll i februari i år knackade en av entreprenörens anställda på dörren till huset som familjen nu äntligen flyttat in i. Den anställde överräckte ett brev där det stod: ”Det är med vemod jag skriver detta brev. Ni är tyvärr skyldiga oss en del pengar, 226 000 kronor. Betalas det inte inom 24 timmar överlåter vi skulden till mindre seriösa indrivare och vi hoppas slippa göra det”.
Vid åtminstone ytterligare två tillfällen har markföretagaren hotat Håkan på telefon. Entreprenören har sagt att han tänkt sälja sin faktura till en privatperson ”som har kontakt med diverse olika organisationer”.
Håkan har tagit mycket illa vid sig.
– Jag känner ett obehag och tar hoten allvarligt. Jag fungerar dåligt i mitt arbete, jag har svårt att tänka och koncentrera mig. Jag är orolig för min familj, säger han.
Håkan har överlämnat hotbrevet till polisen. Ytterligare en familj har anmält samma markentreprenör efter att ha fått ett likadant brev.

Enligt polisen är paret Bjernér långt ifrån ensamma om att utsättas för hot från oseriösa småfirmor i byggbranschen.
– Det är mycket vanligare än vad man tror. Många firmor gör det här på olika sätt, säger Christer Lohrdén, kriminalinspektör på polisen i Nacka.
Ofta är hoten mycket grova.
– De ska slå armar och ben av folk, flå dem levande, mura in dem i husgrunden, köra dem i cementblandaren och bränna ner deras hus, säger Christer Lohrdén.
Lyckligtvis går hoten sällan till handgripligheter.
– Vid något tillfälle har det ruskats om i skjortkragar och vridits om någon näsa, säger Christer Lohrdén.
Just nu finns åtminstone tio anmälningar om hot från byggfirmor hos polisen runt om i Stockholm. Två män sitter häktade misstänkta för att ha hotat husägare ibland annat Nacka och Tumba.
Håkan och hans fru har färdigställt huset med hjälp av seriösa hantverkare. Att snygga upp efter markentreprenören har kostat åtskilliga tiotusentals kronor. Huset är nu i bra skick men glädjen är som bortblåst.
– Vi vet inte hur vi ska göra. Kanske säljer vi och försöker glömma det som hänt.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygget av villan blev en mardröm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig