info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggelever skeptiska till teoretiska ämnen

Om eleverna fick bestämma skulle troligen alla teoretiska ämnen utom engelska, matte och svenska tas bort från byggprogrammet. Det visar en ny studie.

I fjol våras tillfrågades drygt 300 elever på byggprogrammet om vilka ämnen de ansåg att man måste ha godkänt i för att få sitt yrkesbevis. Ungefär 90 procent av de svarande anser att man måste ha godkänt i matte och svenska. 80 procent tycker att man även måste ha klarat engelskan.
Men sedan räcker det. Inte ens idrott anses särskilt viktigt. Bara lite drygt hälften tycker att det är nödvändigt för att få yrkesbeviset.

Minst viktigt anses religion vara. Bara sex procent tycker att det var behövs. Men inte heller estetik och naturkunskap verkar falla blivande byggnadsarbetare på läppen. Nio respektive sexton procent anser att de ämnena är viktiga.
Siffrorna presenteras i ett examensarbete vid Göteborgs universitet. Författare är bygglärarstudensterna Dick Esbjörnson och Niklas Nuland. De är inte särskilt förvånade över resultaten
– Vi snackade med lärare och elever när vi var ute och gjorde enkäten. Det är många som anser att du kan arbeta som byggnadsarbetare utan att ha full teoretisk kompetens. Många av killarna skiter i teorin så länge de får jobb, säger Niklas Nuland.
Undersökningen gjordes vid 17 skolor i västra Sverige.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggelever skeptiska till teoretiska ämnen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig