info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggelever JO-anmäler könsdiskriminering

De fick sortera papper i stället för att bygga och de fick inte vara ute på jobb på stan. Så beskriver två kvinnliga byggelever från Kiruna sin situation då de anmäler till justiteombudsmannen att de blivit könsdiskriminerade på sin skola.

I sin anmälan till justitieombudsmannen (JO) skriver de båda gymnasieeleverna att deras manliga klasskompisar varit på jobb runt om i stan under hela andra året på utbildningen, men att de själva nekats sådana uppgifter. Läraren ska ha sagt att de som beställer jobb vill ha det snyggt gjort och att kvinnor är bra på finsnickerier medan männen är bättre på de tyngre jobben.

Vidare skriver tjejerna i anmälan att de fått sortera papper medan killarna byggde i verkstaden. Läraren ska då ha sagt att tjejer är bättre än killar på pappersarbete och att de ska ta det positivt. De har inte erbjudits kläder i rätt storlekar och skriver att läraren sagt att man inte får ha så små fötter i byggbranschen.
Slutligen skriver tjejerna att de under hela året fått spydiga kommentarer om att de gör fel. Själva konstaterar de att de inte fått chansen att visa vad de kan.

De anser att läraren har diskriminerat dem för att han har väldigt svårt att acceptera att de har valt byggprogrammet. De skriver att de försökt få rektorns stöd för att lösa situationen, men att de inte kände att rektorn brydde sig.
JO har meddelat att anmälan i nuläget inte kan behandlas eftersom det inte framgår vilken skola det gäller, men tjejerna kan naturligtvis återkomma med den uppgiften.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggelever JO-anmäler könsdiskriminering

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig