info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygge stängt efter arbetsmiljöproblem

Delar av ett bygge i Västerås har stängts. En 37-årig betongarbetare har drabbats av en allergisk reaktion och sökt läkarhjälp. Många som jobbar på bygget har känt sig ovanligt trötta och hängiga.

Mats Pettersson, regionalt skyddsombud på Byggnads mälardalen, tog initiativ till att stänga bygget i centrala Västerås, där cirka 30 byggnadsarbetare jobbar med ombyggnation av ett bostadshus.
– Jag var där igår och gick en skyddsrond. Både byggherren JM och huvudentreprenören Skanska var överens med mig om att stänga den invändiga delen av bygget tills vi fått svar på vad som orsakat reaktionerna hos byggandsarbetarna, säger Mats Pettersson.

Under dagen kommer luftprover att samlas in. I morgon kommer resultatet i form av en grovanalys.
Stefan Johansson är skyddsombud på arbetsplatsen. Han tycker att det var ett bra beslut att arbetsplatsen stängdes.
– Det är en gammal kåk som vi renoverar. Det var allmänt dammigt och smutsigt. Flera man har klagat att de varit mer trötta än vanligt när de kommer hem på kvällarna, säger han.
Mats Pettersson känner till tre byggnadsarbetare som fått astmaliknade besvär. Han tror att damm är den främsta orsaken till problemen.

– Jag såg en kille som sågat till en gipsskiva som han sedan släppte på golvet. Det blev helt vitt av allt damm.
Under tiden bygget är stängt går en del byggnadsarbetare hemma, enligt Stefan Johansson. Flera har omfördelats till andra arbetsuppgifter bland annat till ett nybygge som ligger alldeles intill den stängda arbetsplatsen.
Michael Larsson är avdelningschef på JM i Västerås. Han säger att det rent teoretiskt skulle kunna vara så att en hantverkare blivit sjuk av arbetsmiljön.
– Vi får definitivt svar på proverna på måndag. Bygget är stängt för att vi inte vill äventyra någons hälsa, säger han.
Har ni som byggherre brustit i ert arbetsmiljöarbete?
– Nej, det anser jag inte. Vi har tydliga rutiner. Jag vill inte spekulera i vad som är orsakerna i det här fallet förrän vi får svaren på måndag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygge stängt efter arbetsmiljöproblem

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig