info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggchefer nekar i muthärva

Fängelsestraff för båda. Det yrkade åklagaren på när rättegången mot de två byggcheferna från JM och NCC igår avslutades. Byggcheferna förnekar att de tagit emot några pengar.

Uppgifter om att byggcheferna tagit emot så kallad kick back (muta), hittades av polisen i en grupp svartföretagares interna bokföring.
NCC-chefen hävdade i rätten, att bokföringen inte stämmer med verkligheten. Istället har en av svartföretagarna skrivit dit uppgifter om kick back för att täcka att han stoppat pengar i sin egen ficka.
– Jag tror att han blåst sina kumpaner på pengar. Han har lurat sina polare, sa NCC-chefen.

NCC-chefens uppgifter stöddes av hans advokat Tomas Olsson. Denne kunde visa att det fanns andra uppgifter i den interna bokföringen som inte stämde. En man som vittnade igår skulle ha fått bensinpengar av svartföretagarna. Under ed sa han att han aldrig mottagit några pengar.
Åklagarna sa att det knappast är troligt att en av svartföretagarna blåst sina kumpaner. Flera dokument i förundersökningen visar att alla inblandade var med på att kick back skulle betalas ut. Dessutom har kick backen betalats ut av åtminstone två olika svartföretagare.

JM-chefen nekade också till anklagelserna. Till sitt försvar visade han sina egna bankkonton där inga mutpengar satts in. Däremot gjorde han kontantuttag och kortbetalningar bara några dagar efter att han skulle ha tagit emot mutor.
– Det är högst osannolikt att han skulle köpa saker med sitt visakort för drygt 500 kronor, två dagar efter att han tagit emot 16 000 kronor i kontanter, sa Lars Allenmark, JM-chefens advokat.
Här ansåg åklagaren att det är ointressant om JM-chefen verkligen fått några pengar. Lagen säger att det är ett brott bara att acceptera ett löfte om muta. Åklagarna tyckte sig ha styrkt att JM-chefen accepterat ett sådant löfte.

Båda advokaterna vände sig också mot att kick back nödvändigtvis måste tolkas som muta. De ansåg att det utifrån förundersökningsmaterialet lika gärna kunde betyda provision till svartföretagarnas anställda.
De båda byggcheferna var märkbart tyngda av allvaret. De vittnade om att det var jobbigt att sitta åtalade på det här viset. På domarens fråga om vad som händer om han blir dömd svarade NCC-chefen:
– Jag får sparken.
Byggcheferna riskerar som mest två års fängelse. Domen faller den 18 april.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggchefer nekar i muthärva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig