info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggchef friad i rätten – anställde arbetare utan arbetstillstånd

Byggchefen anställde en person utan arbetstillstånd. Något som upptäcktes vid en kontroll på en byggarbetsplats. Nu har chefen friats av en oenig rätt.

Efter en razzia misstänktes byggchefen för brott mot utlänningslagen. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Arbetsmiljöverket

Under de senaste åren har det gjorts flera kontroller av byggarbetsplatser i Skellefteå. Ofta har det varit i samband med att flera myndigheter samverkat för att granska byggföretag. Bland annat har de tittat efter brister när det gäller skatteinbetalningar, personalliggare, arbetstillstånd och arbetsmiljön. Något som Byggnadsarbetaren skrivit om här.

Nu är det tidning Norran som berättar om en rättegång tidigare i veckan där en byggchef var åtalad för brott mot utlänningslagen efter en kontroll på ett bygge i vintras. Åklagaren väckte senare åtal för brott mot utlänningslagen då byggchefen misstänktes ha anställd en person som saknade arbetstillstånd.

Och nu har domen fallit. Byggchefen blev friad från ansvar. Enligt Norran berättade chefen att personen som fick jobbet hade visat upp ett ID som styrkte att hen var medborgare i ett europeiskt land. Några ytterligare kontroller gjordes inte.

Enligt domen anses chefen ändå ha gjort tillräckligt och ska frias från ansvar. Men rätten var som sagt oenig då ordföranden i rättssalen tyckte att byggchefen hade agerat oaktsamt och därför borde dömas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggchef friad i rätten – anställde arbetare utan arbetstillstånd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig