info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbranschen kräver permanent rot-avdrag

Svarta arbeten för omkring två miljarder kronor per år har omvandlats till vita, under perioder som man har haft rotavdrag. Det visar beräkningar i en ny undersökning. Nu vill byggarbetsgivare och byggfack permanenta den här typen av avdrag och dessutom göra det större.

Rot-avdraget har minskat svartjobben, enligt en ny undersökning. Den är gjord av Industrifakta, ett företag som gör marknadsanalyser och utredningar i byggbranschen. Beräkningar visar bland annat att under tre perioder då rot-avdrag funnits har svarta jobb för omkring två miljarder kronor omsatts till vita. I undersökningen bedöms de svartjobb i byggsektorn som köpts av hushållen ligga på 4,7 miljarder kronor, inklusive material, bara under 2004.

För att få bukt med svartjobben i branschen vill såväl arbetsgivare som fack satsa på fortsatta rotavdrag, det vill säga avdrag för reparation, -om och tillbyggnad.
Dessa avdrag har tillåtit maximalt 30 procents skatteavdrag för inköpta arbeten.
– Vi vill att man ska permanenta rot-avdraget och öka det till 50 procent, säger Arne Jacobsson, vd för Målaremästarna.
Bakom sig har han såväl ett flertal byggarbetsgivar- och branschorganisationer i den gemensamma arbetsgruppen ”Byggbranschen i samverkan”. Kravet på att permanenta rot-avdraget delas också av de tre byggfacken; Byggnads, Elektrikerförbundet och Målareförbundet.
– Rotavdragen är den hittills mest effektiva insatsen för att göra om svarta jobb till vita då det gäller hushållens beställningar av byggjobb, säger Anders Bäckström, utredningschef på Byggnads.

Industrifaktas undersökning, omfattar tre perioder då rotavdraget funnits, två under 1990-talet och en som startade under 2004 och som har avslutats i år. Man vet inte exakt hur många fler vita arbetstillfällen som rotavdraget gett, men utredarna utgår ifrån att sysselsättningen har påverkats positivt. De samlade inköpen av byggnadsarbeten i samband med de tre rot-avdragen motsvarar 83 000 årsarbeten. Dessutom, säger undersökningen, går staten med vinst på rotavdraget, genom de intäkter man får i form av moms och avgifter.
Det är ”Byggbranschen i samverkan”, som beställt undersökningen. I gruppen ingår sju bransch- och arbetsgivarorganisationer. Fackförbunden och arbetsgivarna har tidigare gemensamt agerat för att minska svartjobben i byggsektorn.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbranschen kräver permanent rot-avdrag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig