info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbranschen i gemensamt dokument: ”Vi kommer ta vårt ansvar så att ingen utsätts för kränkningar och övergrepp”

I dag skrev byggbolag, fackförbund och arbetsgivarorganisationer under ett dokument hur byggbranschen ska ta ansvar för att agera mot kränkningar och övergrepp. – Det är i rullning nu, säger snickaren Emmelie Renlund, initiativtagare till #metoo-uppropet inom byggbranschen.

I måndags gick byggbranschen ut i ett brett #metoo-upprop under hasthtagen #sistaspikenikistan mot övergrepp och trakasserier. Uppropet fick 4627 underskrifter och innehöll cirka 200 vittnesmål fick medial uppmärksamhet och spreds som en lavin i byggbranschen. Men redan förra veckan hade bostadsminister Peter Eriksson kallat till ett möte med företrädare för de stora byggbolagen, fackförbund och arbetsgivarorganisationer, för att diskutera hur man tillsammans ska kraftsamla mot kränkande behandling inom byggbranschen.

Läs mer: Metoo-upprop i byggbranschen

Läs också ”Unga är inte bara framtiden – de finns här nu”

I dag träffades de inbjudna på regeringskansliet. Under mötet fick alla skriva på ett dokument, en så kallad avsiktsförklaring. I dokumentet stod bland annat att ”byggbranschen, precis som många andra branscher, har problem med machokultur, trakasserier och i värsta fall rena övergrepp” och att ”vi kommer att ta vårt ansvar för agera så att ingen människa utsätts för kränkningar eller övergrepp inom byggbranschen”.

Läs mer:
Peter Eriksson samlar aktörer i byggbranschen

”Vi måste jobba tillsammans”

Inbjudna på mötet var också snickaren Emmelie Renlund, numera ombudsman på Stockholm-Gotland och arkitekten Cajsa Winge, som startade uppropet.
– Vi fick berätta om uppropet och varför vi har gjort det. Vi hade gjort en lista på vad vi tycker att de ska göra och om egna erfarenheter och reflektioner, säger Emmelie Renlund.
Tror du att det blir en förändring?
– Jag hoppas det. Det finns inga motsättningar och vi måste samverka tillsammans i de här frågorna med fackföreningar, och arbetsgivarorganisationer, säger Emmelie Renlund.
Emmelie Renlund tryckte också på att hon vill ha ett uppföljningsmöte under våren 2018, vilket det också kommer att bli,
– Jag vill inte att det bara ska blir ord, utan även handlingar, säger Emmelie Renlund.

Läs mer: Emmelie drog igång #metoo-upprop

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbranschen i gemensamt dokument: ”Vi kommer ta vårt ansvar så att ingen utsätts för kränkningar och övergrepp”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig