info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggavtalet sägs upp

Byggnads säger nu upp byggavtalet, som därmed upphör att gälla den sista mars. Uppsägningen är en följd av att man inte lyckats enas med arbetsgivarna om ett så kallat huvudentreprenörsansvar.

Byggnads och Sveriges Byggindustrier har sedan förra årets avtalsrörelse suttit i en arbetsgrupp som skulle reda ut hur man kan skapa ordning och reda i byggenas entreprenadskedjor. Byggnads krav var ett huvudentreprenörsansvar. Det skulle innebära att huvudentreprenören får skärpt ansvar för villkoren även hos underentreprenörerna. Vid arbetsgruppens deadline i slutet av förra veckan stod det klart att man inte lyckats få fram någon sådan överenskommelse. Sveriges Byggindustrier är, och har hela tiden varit, emot idén om huvudentreprenörsansvar.
Enligt överenskommelsen från förra året kunde parterna säga upp byggavtalet om de inte var nöjda med arbetsgruppens rapport. Byggnads utnyttjar nu den möjligheten. Det innebär att gällande avtal löper ut den sista mars. Därefter kommer det vara möjligt att varsla om stridsåtgärder.
Artikeln uppdateras.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggavtalet sägs upp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig