info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggare i Sundsvall saknar kollektivavtal

Byggnads i Sundsvall har krävt att det företag som bygger växthus för Plantagen utanför Sundsvall skriver på kollektivavtal. Byggnads tror att situationen förmodligen kan lösas utan blockad mot byggföretaget.

Det tyska byggföretaget Bernhard Plonka Gmbh bygger på ett 3500 kvadratmeter stort område åt växtbutikskedjan Plantagen. Men företagets har inget kollektivavtal. Nu hotas bygget av blockad från Byggnads om inte ett avtal skrivs på snarast. Royne Bergman, ombudsman på Byggnads i Sundsvall, begärde för flera veckor sedan att företaget skrev under ett avtal och att man betalade in en deposition. Han säger att annars är blockad ett alternativ. Han tror dock att det inte kommer bli nödvändigt.
– Jag har dem på gaffeln.

En blockad skulle få som effekt att kranföraren, som inte är anställd av det tyska företaget, skulle sluta arbeta. Något som skulle svida, säger Royne Bergman.
Det hade ryktats om dåliga löner och bristande säkerhet bland de tyska arbetarna på bygget, men enligt Royne Bergman var det överdrivet.
– De tjänar inte dåligt, runt 12 euro i timmen (110 kronor) plus bostad och pengar till mat varje dag. Men grundlönen ligger precis på gränsen. När jag var där första gången hade de inga hjälmar, men det rättades till direkt.
Plantagens VD, Håkan Eriksson, säger till Byggnadsarbetaren att han inte känner till situationen men att det vore olyckligt med en blockad.
– Det är klart att vi ska följa reglerna. Jag hade inte den blekaste aning om det här, men självklart ska vi följa upp det.

Holländska Thermofloor är det företag som anlitats av Plantagen och som i sin tur anlitat Bernhard Plonka Gmbh. Enligt Håkan Eriksson har Thermofloor ett svenskt kollektivavtal. Det förnekar Royne Bergman, och säger att Thermofloor hade ett hängavtal nere i Halmstad. Men det avvecklades förra året. Thermofloor ska leverera glaspartierna till växthusen, när Bernhard Plonka Gmbh rest färdigt stommen.
– Vi tar väl hand om dem när de kommer hit också, säger Royne Bergman.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggare i Sundsvall saknar kollektivavtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig