info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggarbetslösheten minskar - och ökar

Den totala byggarbetslösheten minskade mellan mars och april i år, men har ökat totalt sett under det senaste året. 10 462 byggnadsarbetare står utanför den öppna arbetsmarknaden.

Under april var 10 462 byggnadsarbetare arbetslösa i hela landet, enligt statistik från Byggnads utredningsenhet. Det är en minskning med 1,6 procentenheter sedan mars månad, men en ökning med 1,9 procentenheter sedan samma tid förra året. Här ingår både arbetslösa och personer i arbetsmarknadsåtgärder.

Den kortsiktiga minskningen beror på säsongsvariationer. Arbetslösheten sjunker normalt sett vid den här tidpunkten på året. Däremot är jämförelsen med förra året, en bättre vägledning om hur arbetslösheten utvecklats.
Under lång tid har bedömare väntat på att konjunkturen ska vända, men enligt statistiken låter vändningen vänta på sig.
Det finns nära 100 000 yrkesverksamma medlemmar i Byggnads a-kassa, det vill säga arbetsföra byggnadsarbetare. En tiondel av dem är alltså arbetslösa.

Högst är arbetslösheten i Norrbotten, Jämtland och Västernorrland där den ligger runt 20 procent. Stockholm har lägst arbetslöshet med 3,8 procent, men också där har arbetslösheten ökat under senaste året. Det är en uppgång med 1,8 procentenheter sedan samma tid förra året.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggarbetslösheten minskar - och ökar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig