info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggarbetsgivarna hotar bryta samarbete

Byggentreprenörernas nye vd, Bo Antoni, hotar i ett brev till Byggnads att "inta en mycket restriktiv hållning till samverkan som inte regleras i kollektivavtal".

– Vi är mycket besvikna över att r-avtalet inte undertecknats ännu, motiverar Christer Flodén, förhandlingschef på Byggentreprenörerna det skarpt formulerade brevet.
Flodén vill inte precisera vilka samarbetsformer det kan handla om. För närvarande pågår det så kallade Stjärnhimlen-projektet samt vissa yrkesutbildningsprojekt.
Byggentreprenörerna säger i brevet att man vill ha r-avtalet, avtalet som gäller vid reparations- och ombyggnadsarbeten, underskrivet senast den 24 juni. Om så inte skett kommer arbetsgivarnas organisation att ta ställning till vilka projekt som ska läggas på is.
Byggnads biträdande förhandlingschef, Gunnar Ericson, säger att Byggnads i sitt svar förklarat dröjsmålet med att underteckna r-avtalet.
– Det finns kvardröjande problem med hur arbetsgivarna tolkar löneparagrafen i byggavtalet. Förbundsstyrelsen vill inte underteckna en liknande löneparagraf i r-avtalet innan de problemen är lösta, säger han.
Skanskas ambition att införa bonuslönesystem på en hel avdelning i Stockholm är ett exempel där tolkningen av byggavtalets löneparagraf går isär.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggarbetsgivarna hotar bryta samarbete

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig