info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggarbetare hjälper arkitekter

Fler och fler byggbolag inser att företaget tjänar på att låta byggnadsarbetare vara med och påverka arkitekternas ritningar redan vid ritbordet. I Stockholm använder Skanska Hus metoden i ett av sina projekt. (Bilden har inget samband med texten)

Arkitekterna tänker inte alltid på de praktiska detaljerna. Det vet de flesta byggnadsarbetare som jobbat i branschen ett tag. I Stockholm pågår ett försök med att låta berörda byggnadsarbetare studera arkitekternas granskningsritningar (de tidiga ritningarna).
– De får en chans att påverka, innan ritningen går ut till el- vvs- vent- och konstruktionskonsulter. Ju längre ett fel hänger med, ju dyrare blir det. Det är både billigare och bättre att ge gubbarna inflytande på ett tidigt stadium, säger produktionschef Leif Axelsson, Skanska.

Innan projektet kom igång på allvar, gjorde till exempel arkitekterna missen att lägga bröstningen för lågt, så att radiatorerna inte fick plats.
Extremt stora fönster ritades också in, fönster som visade sig vara näst intill ohanterbara, när de senare skulle monteras.
Det var byggnadsarbetarna själva som tryckte på om att få vara med och påverka i högre grad. Bland annat var de trötta på att få leveranser vid fel tillfällen, i fel ordning, vilket de tyckte påverkade arbetet negativt. Laget hade stöd av en engagerad lagbas, Inge Johansson, som drev frågan om mer inflytande för yrkesarbetarna.
– Hoppas det här håller i sig. Egentligen vill vi vara med ännu mer, säger Ove Blomqvist, en av yrkesarbetarna i projektet.

Metoden går till så att byggnadsarbetarna får ta del av arkitekternas granskningsritningar efter hand som de blir klara. Ritningarna får ligga i boden någon dag så att de kan studeras i lugn och ro. Sedan kallas de byggnadsarbetare som ska göra jobbet till ett möte där de får framföra sina synpunkter. Enbart berörda personer kallas.
Chefen framför sedan synpunkterna till arkitekten som får rita om redan innan övriga konsulter tar del av materialet.
Byggnadsarbetaren Ove Blomqvist är positiv till metoden i det stora hela, men har också kritik.
– Ett problem är bristen på tid. Det krävs extra tid att sitta i boden och studera ritningarna, så ibland kan det kännas lite kluvet. Man vill ut också producera också. Det behövs kanske lite bättre planering, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggarbetare hjälper arkitekter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig