info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggarbetare dömda för fiffel med a-kassa

Fem personer som arbetat på byggen i Stockholmsområdet har av Södertälje tingsrätt dömts för bedrägeri efter att ha fifflat med a-kasseersättning och ersättningar från försäkringskassan.

Två av de dömda tillhörde Byggnads a-kassa.
Hösten 1995 fick försäkringskassan i Södertälje tips om att flera personer arbetade hos en byggfirma i Stockholm, samtidigt som de stämplade eller var sjukskrivna.
De var anställda av en städfirma som hyrts in av byggföretaget. Lönen var enligt uppgift 80 kronor i timmen.
Polisen videofilmade arbetsplatsen där de misstänkta höll på med byggstädning och renovering.
Fyra av männen dömdes till böter på mellan 2 400 och 12 000 kronor. De ska även betala tillbaka de pengar som de fått genom bedrägerierna.
I ett fall bedöms bedrägeriet som grovt. Det gäller en 38-årig man som var sjukskriven för ryggbesvär. Under fem perioder mellan juni 1993 och oktober 1995, sammanlagt 405 dagar, fick mannen ut 228 590 kronor från Industrifackets a-kassa samtidigt som han arbetade hos städfirman.
I början av 1995 lyckades mannen, med hjälp av ett falskt arbetsgivarintyg, få en ny ersättningsperiod om 300 dagar.
En 30-årig man fick under 1993 och 1994 ut sammanlagt 59 784 kronor i ersättning från Byggnads a-kassa samtidigt som han arbetade i städföretaget.
En 29-årig man undgick böter. Under 1994 och 1995 fick han ut 68 244 kronor i ALU- och arbetslöshetsersättning från Byggnads a-kassa samtidigt som han arbetade.
En 50-årig förtidspensionär fick ut 18 000 i lön från städfirman.
Ytterligare en misstänkt friades. Han hade arbetat i städfirman och var samtidigt sjukskriven, men hann aldrig få ut någon lön.
I tingsrätten hävdade flera av de åtalade att de inte varit anställda utan istället haft oavlönad praktik i städföretaget.
Tingsrättens milda dom grundar sig bland annat på att det gått så lång tid, upp till drygt sex år, mellan bedrägerierna och domen.
Ytterligare domar väntas i härvan.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggarbetare dömda för fiffel med a-kassa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig