info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggandet uppåt först 2005

Först om två år väntas byggkonjunkturen vända uppåt. Idag tappar Stockholm fart som Sveriges byggmotor. I stället är det Göteborg och Malmö som håller byggandet i gång.Det framgår av Sveriges Byggindustriers senaste byggprognos.

Totalt sett väntas byggandet i landet som helhet minska med två procent i år och ytterligare två procent nästa år. Först år 2005 väntas en förbättring.
I Stockholm har nedgången varit snabbare och djupare än i övriga landet, konstaterar Sveriges Byggindustrier i sin höstprognos.
Den utdragna lågkonjunkturen har inneburit en minskad efterfrågan på kontor och andra privata anläggningar.
Kontorsbyggandet har bromsat eftersom det redan finns gott om lediga lokaler. 16 procent, eller var sjätte kvadratmeter kontorsyta i Stockholmsområdet står idag outhyrd.

Enligt Sveriges Byggindustriers prognos tar det mints fem år innan efterfrågan på kontor i Stockholm blir så stor att det kan börja byggas igen.
Det slår också igenom på arbetsmarknaden för byggnadsarbetare.
– Arbetsmarknaden blir sämre innan den blir bättre, säger Peter Stoltz, prognosansvarig vid Sveriges Byggindustrier.
Även bostadsbyggandet, som i Stockholmsområdet mest skett i form av bostadsrätter, har minskat. Byggandet av hyresrätter är fortsatt blygsamt. Inte heller för villabyggandet i Stockholmsområdet väntas någon ökning.
I landet som helhet är det däremot villabyggandet som håller bostadsbyggandet i gång. Det gäller i synnerhet i Skåne och Västra Götalands län.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggandet uppåt först 2005

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig