info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygg-vd topprenoverade sin vindsvåning – döms för mutbrott

Vindsvåningen köptes för 12 miljoner kronor, renoverades upp och såldes för nästan det dubbla. Men i samband med renoveringen avslöjades omfattande mutbrott.

bygg-vd:ns mutbrott avslöjades under lyxrenovering
Enligt tingsrätten tog bygg-vd:n emot en muta på minst en miljon kronor från underentreprenören. Foto: Mostphotos

Det var under hösten 2019 som en bygg-vd i 40-årsåldern och hans sambo köpte en vindsvåning på Östermalm i Stockholm. Bostaden, en stor tvårummare på över 100 kvadratmeter med takterrass, kostade 12 miljoner kronor.

Paret kom fram till att våningen skulle topprenoveras. Köket skulle flyttas, två nya badrum skulle fixas och ett sovrum renoveras – samtidigt som golv och ytskikt i hela lägenheten skulle göras om.

Lägenhetens planritning skulle också förändras och en trappa med glasräcken skulle byggas.

Renoveringen beräknades kosta max 925 000 kronor. Uppdraget gick till en underentreprenör som mannens byggbolag ofta samarbetade med.

Vattenskada

Men när renoveringen drog igång 2020 blev det problem. Först upptäcktes en fuktskada och sedan blev det en vattenskada som påverkade lägenheten under. Allt drog ut på tiden och renoveringen pågick cirka ett halvår längre än ursprungsplanen.

LÄS ÄVEN: Misstänkt muthärva på Peab Asfalt och Svevia

När allt till slut var klart visar siffror från underentreprenörens redovisning att totalsumman för renoveringen, vattenskada och fuktskada landade på cirka 3,3 miljoner kronor.

Det finns ingen annan förklaring till att han fått den aktuella förmånen

Men bygg-vd:n och hans sambo hade inte alls fått några fakturor i den storleken från underentreprenören. Enligt Ekobrottsmyndighetens beräkningar hade bygg-vd:n fått en renovering som, lågt räknat, var en miljon dyrare än vad han betalat för.

”Det finns ingen annan förklaring till att han fått den aktuella förmånen än den affärsmässiga relationen mellan honom och den regelbundet anlitade underentreprenören” skriver tingsrätten i sin dom.

Mutbrott

Bygg-vd:n dömdes den 12 april av Stockholms tingsrätt för grovt tagande av muta. Straffet blev villkorlig dom och 180 000 kronor i dagsböter. Han ska betala tillbaka mutan (jobbet som utförts) på 1 miljon kronor, pengar som tillfaller staten, och hans företag ska även betala en bot på 800 000 kronor.

Underentreprenören dömdes samtidigt för grovt givande av muta. Påföljden blev villkorlig dom, 120 400 kronor i dagsböter samt en företagsbot på 600 000 kronor.

Vindsvåningen såldes dyrt

Bygg-vd:n och hans sambo tycks dock inte lida svårt ekonomiskt. 2022, bara två år efter att renoveringen blev klar, sålde de vindsvåningen för hela 22,5 miljoner kronor.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygg-vd topprenoverade sin vindsvåning – döms för mutbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig