info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Bygg mer i kommunerna"

Lars Hildingsson, byggnadsarbetare och kongressombud från Byggnads fick hela LO-kongressen med sig på ett uttalande om bostadspolitiken.

Det handlade om kommunernas ansvar för bostadsbyggandet. Lars Hildingsson tycker att det är dags att kommunerna tar sitt ansvar för att människor får bostäder – och det till rimliga priser.
Sälj inte ut allmännyttan, planera för en blandad bebyggelse, använd markpolitiken för aktiv bostadsförsörjning och öka byggandet av studentlägenheter på högskoleorterna, är kraven i uttalandet.
LO vill förhindra en utförsäljning av allmännyttan och istället slå vakt om hyresrätten. Man anser att en försäljning av allmännyttan bidrar till segregation. Uttalandet tar ställning för en blandad bebyggelse i kommunerna med hyresrätt, bostadsrätt och egnahem. Kommunerna får inte bara satsa på kapitalstarka grupper. I dag finns det kommuner som auktionerar ut mark till högstbjudande, vilket driver upp byggkostnaden, när kommunerna i stället borde bidra till rimliga boendekostnader.
Bristen på studentlägenheter är mycket stor och LO vill nu att det blir fler bostäder så att alla studenter får rimliga boendevillkor under studietiden.
”Det är ungdomar som har störst problem att komma in på bostadsmarknaden. För ungdomars skull är det viktigt att bostadspolitiken utformas så att alla får rätt till en bostad”, skriver Lars Hildingsson, som med sina 27 år tillhör de yngsta på LO-kongressen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Bygg mer i kommunerna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig