info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bullrigt kan ha orsakat tinnitus

Bullret från bygget av Södra länken i Stockholm kan ha givit en kvinna hörselsjukdomen tinnitus. Det hävdar Mikael Sandström, läkare vid Sabbatsbergs sjukhus.

Han har studerat bullermätningar gjorda i kvinnans lägenhet som ligger i närheten av bygget. Det visade sig att en del av nivåerna inte skulle tillåtas vid en arbetsplats.
Det är framför allt när man borrar för att förbereda sprängning som bullret uppstår. Men Håkan Nääv, betongarbetare och skyddsombud på Södra länken-bygget upplever inte att bullret är onormalt högt.
– Nej det tycker jag inte. Att någon utanför bygget skulle bli hörselskadad av det bullret har jag svårt att tänka mig, säger han.
Håkan Nääv och hans arbetskamrater jobbar med att armera den tunnelgång som sprängs upp. Det innebär att de jobbar ganska nära borriggarna som ger upphov till bullret.
– Men vi har hörselkåpor på hjälmarna som tar väck det värsta. Men den som inte har kåpor när han jobbar riskerar naturligtvis att bli hörselskadad, säger Håkan Nääv.
Mikael Sandström säger att det är troligt att flera av arbetarna i tunneln har en mild form av tinnitus, men att de inte besväras av dem.
– De har säkert bullerskador. Men de bryr sig inte eftersom ljuden de har i öronen ligger på en omedveten nivå, säger Mikael Sandström.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bullrigt kan ha orsakat tinnitus

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig