info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Budgeten: Byggnads saknar satsningar på byggjobb

Byggnads saknar satsningar på byggjobb i regeringens vårbudget. - Byggsektorn är en effektiv motor i en nedgång som denna, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.

En nyhet i budgeten är att regeringen avsätter 10 miljarder kronor extra 2009 för arbetsmarknadsåtgärder och för arbetslöshetsförsäkringen. Av dessa pengar går dock 6,6 miljarder till en uppräkning av kostnaderna för arbetslöshetsersättning, som uppstår på grund av att arbetslösheten ökat dramatiskt.
2,4 miljarder kronor av extraanslaget går till ett ökat antal deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin. Antalet deltagare i jobbgarantin för ungdomar väntas också bli fler. Vidare ökas pengarna till fler praktikplatser och förstärkta insatser för att förmedla jobb.
På hela arbetsmarknaden beräknar regeringen att antalet personer i åtgärder kommer att öka från 85 000 idag till 250 000 år 2011.

Byggnads saknar en satsning på verkliga byggjobb i budgeten, som regeringen lade under onsdagen.
-Jag har konstaterat att det saknas rejäla satsningar på sysselsättningar för byggsektorn. Allt talar för en sådan satsning, det finns stora behov och byggsektorn är en motor i en nedgång som denna, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.
Bland annat ser facket stora behov av renoveringar i miljonprogram och offentliga byggnader. Han hade velat se en satsning på ett nytt ROT-avdrag, ett så kallat KROT avdrag för klimatsatsningar, reparation, om och tillbyggnader. Facket vill också ha en satsning på vidareutbildning, kompletteringsutbildning, för byggnadsarbetare. Det skulle kunna innebära att exempelvis en snickare kunde komplettera med utbildning inom anläggningsarbete, där fler jobb finns.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Budgeten: Byggnads saknar satsningar på byggjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig