info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brusten planka orsakade dödsolycka

Nu står det klart att det var en ställningsplanka som gick av som orsakade den tragiska olyckan förra veckan då en 48-årig byggnadsarbetare omkom på en byggarbetsplats i Lund.

Det var i samband med fasadarbete, på Ola Römers väg på universitetsområdet i Lund, som dödsfallet inträffade. Enligt Arbetsmiljöverket i Malmö har olyckan gått till enligt följande: mannen stod och arbetade på bomlaget högst upp på ställningen, vilket motsvarade en höjd på cirka tio meter. Av någon anledning knäcktes plankan närmast fasaden. Mannen föll då ner till nästa bomlag där ytterligare två plankor gick av. Därifrån studsade mannen ut från ställningen mot skyddsräcket. Det nedre skyddsräcket – gjort i trä – knäcktes och mannen föll sedan ner till marken. Med största säkerhet omkom han omedelbart.
– Jag har aldrig varit med om att en planka går av på det här sättet, säger Ernst Christensen, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket i Malmö.
– Vi har tittat på plankan som låg längst upp och själva brottet ser ganska rakt ut. Det är möjligt att det var någon skada på plankan som gjorde att den brast, men det är för tidigt att dra några säkra slutsatser, säger Ernst Christensen.
Arbetsmiljöverket har nu skickat plankorna till Sveriges Tekniska Forskningsinstitut för en mer djupgående analys.
Byggbolaget Peab hade huvudansvaret för byggarbetsplatsen. De hade i sin tur lagt ut jobbet på en underentreprenör som i sin tur lejt in företaget där den omkomne byggnadsarbetaren var anställd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brusten planka orsakade dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig