info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brottsutredning efter dödsolycka nedlagd

Den tredje juni förra året dödades betongarbetaren Lars-Erik Lindblom, Ludvika, i en byggolycka. Nu har åklagaren avskrivit fallet.

– Det finns inte längre några misstankar om brott, säger åklagaren Helena Eckerrot Flodin, som lett utredningen.
Betongarbetaren var anställd vid AEB Anläggningsentreprenader i Ludvika och företaget höll på med arbeten vid Storå kvarn, nära Lindesberg, där man förberedde för kraftverksbygge.
Lars-Erik Lindblom stod på ett betongblock, samtidigt som grävningsarbeten pågick bredvid. Blocket brast och han föll i vattnet. Den utredning som gjorts tyder på att han avled av skador som han fick då han klämdes mellan betongfundamentet och en traktorskopa.

Frågan är varför det betongfundament brast. Enligt åklagaren är en teori att det blev underminerat. Klackarna eller fundamenten tillhörde brokonstruktionen. Alla de andra klackarna var armerade, men i efterhand visade det sig att just denna klack inte var armerad. Något som ingen tidigare hade upptäckt. Det var omöjligt att se om man stod vid sidan av, eller om man stod på klacken.

En stor del av utredningen har ägnats åt de tekniska frågorna. Slutsatsen Helena Eckerrot Flodin drar är att arbetsgivaren inte har begått något brott.
– Man kan alltid hitta brister i arbetsmiljön efterhand. Men jag kan inte se att arbetsgivaren har underlåtit att vidta åtgärder, som han borde ha gjort för att förhindra olyckan. Inte på ett sådant sätt att det är brottsligt, säger Helena Eckerrot Flodin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brottsutredning efter dödsolycka nedlagd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig