info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brittiskt fack ratar förslag

Fackförbundet Ucatt ser flera problem med det ersättningssystem som håller på att tas fram för de arbetare som svartlistats i Storbritannien.

Det var i början av oktober som Skanska och sju andra byggföretag i Storbritannien gick ut och berättade att de var villiga att skapa ett system för att kompensera de arbetare som svartlistats. Ersättningssystemet, som går under namnet ”The Construction Workers Compensation Scheme”, kritiseras nu av det brittiska fackförbundet Ucatt.
– Förslaget är en fullständig parodi på rättvisa, säger Steve Murphy, generalsekreterare i Ucatt.
Två av de punkter facket slår ner på är att en förutsättning för att delta i ersättningssystemet är att de svartlistade arbetarna släpper alla andra rättsliga krav och att den lägsta ersättningsnivån skulle börja på 1000 pund (10 460 kr).
– De försöker köpa arbetarnas tystnad för bara 1000 pund, säger Steve Murphy.

”Förtjänar full ersättning”

Andra punkter som facket är skeptiska till är att ersättningssystemet inte innehåller någonting om att företagen erkänner sin skuld när det gäller svartlistningen, att ersättning bara skulle gå att söka under ett år och att endast svartlistade arbetare vars adresser är kända ska bli informerade om ersättningssystemet.
– De svartlistade förtjänar full ersättning och en fullständig offentlig utredning, säger Steve Murphy.

Drygt 3 000 arbetare svartlistade

Det var 2009 som det avslöjades att flera byggbolag i Storbritannien hade ett hemligt register över arbetare. Registret användes av bolagen när de skulle nyanställa. I våras avlöjade Byggnadsarbetaren att Skanska var en av registrets flitigaste användare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brittiskt fack ratar förslag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig