info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brister i montering orsakade olycka i Falun

Takstolarna var för dåligt stagade. Fackverken var krokiga. Det var orsaken till att bygget rasade, enligt montören som nu har utrett olyckan i Falun.
Foto: Esbjörn Johansson

Montörens utredning är klar efter olyckan där pelare och sex takstolar rasade på varandra och ned på betongplattan. Takstolarna vägde tio ton vardera.
Pelarna var gjutna i bottenplattan och klarade inte påfrestningen. Infästningen av pelarna med gängskruvar och plattjärn drogs loss.
Olyckan vid bygget av innebandyhallen i Falun inträffade i början av november. Förloppet skedde långsamt och alla byggnadsarbetare hann gå undan, ingen skadades. Arbetsmiljöverkets utredning är ännu inte klar.
Enligt montörens utredning upptäckte byggnadsarbetarna att en av takstolarna lutade. De började rikta fackverket och montera stagning, men det hjälpte inte. Byggnaden är 60 meter lång. Raset startade ungefär mitt i och fortplantade sig mot gaveln, takstol efter takstol föll likt dominobrickor.
– Varje takstol väger tio ton och det blir starka krafter när en börjar ge efter, säger Leif Eriksson, inspektör vid arbetsmiljöverket i Falun.

De takstolar som vilade på pelare som hade djupare förankrade grundbultar klarade sig.
Enligt montören, Falu Mekaniska Verkstad AB, visade det sig att fackverken var krokiga, vilket gjorde tyngdpunkten försköts.
Att stagande balkar på vissa ställen inte var monterade, var också en bidragande orsak.
Pelarna var fästade med gängstång. Enligt arbetsmiljöverket berodde möjligen olyckan på att de egentligen borde ha varit längre.
– Vi håller på att räkna på det och det återstår att se vad vi kommer fram till. Vi vet inte ännu, säger Leif Eriksson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brister i montering orsakade olycka i Falun

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig