info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brist på kompetenta hantverkare

Var fjärde arbetsgivare i Sverige säger att de inte kan anställa folk eftersom de inte hittar den kompetens de söker. Störst brist är det på hantverkare.

Det framkommer av en ny undersökning gjord av Manpower. De har intervjuat sammanlagt 33 000 arbetsgivare i 23 länder. I Sverige har 754 arbetsgivare fått svara på varför de inte anställer fler. Drygt var fjärde (29%) sa att bristen på kompetens är avgörande. De svåraste yrkesgrupperna är hantverkare – framförallt snickare, svetsare och murare – , kockar/restaurangpersonal och även tekniker/mekaniker

– Bristen på kompetens är en realitet som kommer att förvärras under de närmaste årtiondena, inte minst till följd av de stora pensionsavgångarna. Det är viktigare än någonsin att anpassa sin kompetens till vad företagen efterfrågar, samtidigt som företagen måste bli ännu mer professionella och långsiktiga när det gäller rekrytering, säger Lars Forseth, VD för Manpower Sverige.

Även Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, säger att efterfrågan på byggnadsarbetare starkare än på mycket länge. De till och med räknar med ett underskott på flera yrkesgrupper under de närmaste åren, bland annat VVS-montörer, byggnadsplåtslagare, murare, betongarbetare och golvläggare.

Samtidigt som arbetsgivarna saknar hantverkare och AMS talar om underskott är över tio procent av Byggnads yrkesaktiva medlemmar arbetslösa.

– Många har anställts under stora byggboomer. De saknar ofta yrkesutbildning och har begränsad arbetslivserfarenhet. Om de ska vara kvar i branschen måste de få en relevant yrkesutbildning, annars bör de söka andra yrken, säger Anders Bäckström, utredningschef på Byggnads.

Tillsammans med landets arbetsförmedlingar håller Byggnads på med en genomgång av de arbetslösas kompetens. Den beräknas bli klar under våren.

I jämförelse med de andra länderna i Manpowers undersökning ligger Sverige ändå hyfsat bra till. Det internationella genomsnittet visar att 40 procent av arbetsgivarna har svårt att hitta kompetent personal, då främst säljare, ingenjörer och tekniker. Svårast är det i Mexiko (78%), Kanada (66%) och Japan (58%). Minsta problemet har arbetsgivarna i Indien där bara 13 procent har svårt att rekrytera personal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brist på kompetenta hantverkare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig