info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brandförsvaret kritisk till takkonstruktion

Brandorsaken i tunneln till Södra länken är oklar men det brann i takets isolering. Något som brandförsvaret tidigare varnat för.

Släckningsarbetet försvårades av att innertakets flera ton tunga betongplattor satt i vägen för den brandfarliga isoleringen. Räddningsverket har tidigare påpekat att det är farligt att bygga på det här sättet. Branden spred sig i isoleringen mellan tunnelns innertak och bergväggen. Betongplattorna i innertaket gjorde det svårt att komma åt och släcka. Eftersom brandförsvaret var oroade för att plattorna riskerade att ramla ned, hindrade det till en början räddningsarbetet, eftersom brandmännen inte kunde arbeta under dem. För att släcka måste brandförsvaret spruta in skum via innertakets serviceluckor.

Brandförsvaret är kritiskt till isolering och takkonstruktion.
– Det borde gå att lösa på ett annat sätt, säger brandingenjör Anders Bergquist.
Birger Höök, Vägverkes projektchef på Södra länken bemöter kritiken:
– Vi har den här konstruktionen för att berget inte är tätt och vi vill hindra fukten från att sprida sig. Det är en avvägningsfråga vilken konstruktion man ska ha, säger han.
Branden inträffade i SL 02-tunneln där arbetet i stort sett är klart. Det återstår bara kompletteringsarbeten; vissa gjutningsarbeten och installationer. Vägverket har konstaterat att ett tiotal element är påverkade av branden och man kommer att ta ned och besiktiga de mest påverkade elementen. Vägverket tillsätter nu en utredning om branden och vad man kan dra för lärdom av det som hänt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brandförsvaret kritisk till takkonstruktion

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig