info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brand i arbetares läger i Qatar

Migrantarbetare i Qatar drabbades i förra veckan av en brand. Elden bröt ut i ett läger där hundratals arbetare bodde. BWI menar att händelsen visar på den bristande säkerheten.

2022 ska fotbolls-VM spelas i Qatar. De hårda villkoren för arbetare som bygger inför VM har varit uppmärksammade. Över 1400 människor ska ha mist livet i samband med förberedelserna för tävlingen. Dessutom råder förbud mot att organisera sig fackligt.
Nu har en brand drabbat över 400 arbetare i ett läger några mil från huvudstaden Doha. Enligt det globala bygg- och träfacket BWI har arbetare från Indien, Nepal och Filippinerna flytt i säkerhet utan sina personliga tillhörigheter, pengar eller resedokument. Det finns i nuläget inga uppgifter om att någon dött eller blivit allvarligt skadad.

Krav på boendestandard

Enligt BWI visar branden på de bristande säkerhetsnormerna.
BWI har sedan tidigare riktat en rad krav mot fotbollsorganisationen Fifa gällande arbetarnas villkor under VM-förberedelserna. Man vill att Fifa ska kräva att värdländerna för deras tävlingar ställer krav gällande mänskliga rättigheter, bland annat minimistandard för arbetarnas boende.

Förbud mot facklig organisering

BWI beslutade sig tidigare i år för att etablera en facklig närvaro i Qatar för att stötta migrantarbetare. Byggnads ordförande Johan Lindholm sa då till Byggnadsarbetaren att en stor del av arbetet blir att stötta arbetarna i deras hemländer så att de kan organisera sig och få information innan de reser. Men målet är att också skapa struktur för att hjälpa migrantarbetare på plats i Qatar.
-Vi har hittat vissa öppningar så att vi kan jobba med det på ett lagligt sätt, trots att det är förbjudet för dem att organisera sig. Vi kommer att på olika sätt stötta arbetarna, men exakt hur det ska gå till kan jag inte avslöja idag, sa Johan Lindholm.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brand i arbetares läger i Qatar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig