info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bra jobb ger bra hälsa

Rimlig fysisk belastning och delaktighet i jobbet. Det är några ingredinser i arbetslivet som främjar människors hälsa, visar en ny utredning.

Rapporten ”De friska” speglar vilka faktorer i arbetsmiljö samt arbetsorganisation som gynnar människors hälsa. De viktigaste faktorerna är: rimlig fysisk belastning, delaktighet och möjlighet att göra ett bra jobb, möjlighet till bra ledarskap, möjlighet att lära nytt under hela arbetslivet och krav som är anpassade till den egna kompetensen och inflytandet.
Docent Eva Vingård vid Karolinska institutet har sammanställt de fem faktorerna för god hälsa i rapporten.
I stort sett krävs samma saker för män och kvinnor för att de ska uppnå bra hälsa och må bra på jobbet. Men för män har det dessutom visat sig vara bättre att jobba tillsammans än ensam.
– Det kan bero på att män har sina sociala kontakter på jobbet. De har inte bästisar utanför jobbet som kvinnor har, säger Eva Vingård till Dagens Nyheter.

”De friska” ingår i det utredningsmaterial som regeringens utredare Jan Rydh, lagt fram i samband med sin handlingsplan för en ökad hälsa i arbetslivet.
Hälsa beror förstås också på fler saker än jobbet. Som sociala förhållanden och livsstil, biologiska och genetiska orsaker. Genetik och biologi är svårt att påverka, men det är möjligt att påverka arbetsmiljön.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bra jobb ger bra hälsa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig