info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Bra att grunderna i avtalet ligger fast”

Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads, är mest nöjd med att Sveriges Byggindustrier inte fick till några förändringar i löneparagrafen och partsförhållandet. - Det känns bra att vi lyckades förhindra det.

Uppgörelsen mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier innebär inga stora förändringar. Avtalet var i stort sett en prolongering – en förlängning – av det tidigare avtalet. Gunnar Ericson ser de som en seger.
– Arbetsgivaren ville förändra både i löneparagrafen och i partsförhållandet. Vi lyckade förhindra det med den här uppgörelsen.
Byggnads ville ha in några små förändringar i avtalet. Men på den punkten fick förbundet ge sig.
– Vi ville göra vissa små justeringar. Att det inte lyckades är den detalj jag är mest missnöjd med, säger Gunnar Ericson.
När det gäller nivån på lönelyftet – värdet är enligt Byggnads 7,3 procent omräknat på tre år – så ligger det i nivå med tidigare uppgörelser i årets avtalsrörelse.
– Vi hamnar där alla andra ligger och det får anses som bra, säger Gunnar Ericson.
Under förhandlingarna kom det även fram att arbetsgivarna tyckte att Byggnads lönesystem var svårt att förstå. Byggnads erbjöd sig då att utbilda arbetsgivarna. Ett förslag som accepterades. Utbildningen är även förklaringen till den något ovanliga avtalstiden på 19 månader.
– Från och med årsskiftet kommer vi att börja utbilda arbetsgivarna. Även personer på Byggnads ska delta i utbildningen. Den kommer att pågå i tio månader. Vi ville inte ha en avtalsrörelse under utbildningstiden och därför blev avtalsperioden 19 månader. När utbildningen är färdig tar även avtalsperioden slut, säger Gunnar Ericson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Bra att grunderna i avtalet ligger fast”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig