info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Börsoron sänker aktieportföljen

Från årsskiftet fram till augusti har Byggnads tillgångar minskat från 2,5 miljarder till 2,37 miljarder. Orsaken till nedgången är oron på världens börser.

Vid årsskiftet hade Byggnads tillgångar ett värde av 2,5 miljarder kronor. Tillgångarna var placerade enligt följande: aktier 50 procent, räntefonder och likvida medel 34 procent och fastigheter 16 procent.
Sedan dess har börskurserna i världen åkt jo-jo upp och ner. På senare tid har det mest varit nedåt och börsen i Stockholm ligger hittills i år på minus 23 procent. För Byggnads del har aktieportföljen klarat sig bättre då den minskat med 13 procent. Ett strategiskt beslut om att vikta om placeringarna har nu i efterhand visat sig vara en vinstlott.
– I våras fattade vi beslut om att minska vår exponering mot aktiemarknaden. Därför sålde vi av en del aktier i maj och början av juni, säger Niklas Rengen, ekonomichef på Byggnads.
Försäljningen innebar att förbundet minskade placeringen i aktiemarknaden med 5 procent till 45 procent. Kapitalet flyttades istället till räntebärande papper och likvida medel som därmed ökade till 39 procent av förbundets tillgångar.
I kronor och ören har den finansiella oron minskat förbundets totala tillgångar med 130 miljoner kronor från årsskiftet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Börsoron sänker aktieportföljen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig