info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Börsen räddar Byggnads

Plus 63 miljoner kronor på finanserna lyfte Byggnads till ett positivt resultat för 2014. Den fackliga verksamheten gick back med 39 miljoner.

På sista raden i Byggnads årsredovisning för 2014 står det plus 4,6 miljoner kronor. Att resultatet hamnade på plus kan förbundet tacka den fina utvecklingen på börsen som fått aktiefonderna att växa. Lars Hildingsson, Byggnads andre ordförande, är nöjd med den avkastningen, men är samtidigt missnöjd med resultatet för den fackliga verksamheten, den som finansieras genom medlemsavgifter.
– Vi måste förbättra siffrorna långsiktigt. Målet nu är främst att få fler medlemmar samtidigt som vi fortsätter med en bra kostnadskontroll.
Men underskottet förra året beror inte på något medlemstapp – en minskning med endast 23 personer. Förklaringen är de nya avtalsklasserna för fackavgiften.
– Flera har varit felplacerade och det har rättats till. Det innebar att fler nu tillhör en lägre avgiftsklass och därför fick vi in ett lägre belopp.
Någon dramatisk höjning av fackavgiften är dock inte aktuell.
– Det kan bli en försiktig höjning nu med 10 kronor, men på sikt när vi börjar få en besparingseffekt i och med satsningen på 6F hoppas vi kunna sänka avgiften.

Satsar på fastigheter

Byggnads har nu 1,61 miljarder kronor i konfliktfonden. Medel att ta till om det blir strejk. Det finns
ytterligare 213 miljoner i en reservfond. Det här kapitalet är till stora delar placerat i aktie- och räntefonder.
– Vi har en försiktig placeringsfilosofi och fortsätter till stora delar på samma sätt.
Byggnads har i spåren av den starka utvecklingen på börsen börjat dra ner lite på innehavet när det gäller aktiefonder. En del av pengarna kommer i stället att flyttas över till fastigheter.
– Hittills är vi inblandade i två projekt där vi ska bygga hyresrätter. Det kommer säkert följas av fler och vi räknar med en avkastning på 4–6 procent, säger Lars Hildingsson.
Totalt har förbundet nu ett eget kapital på 2,14 miljarder kronor. Det motsvarar 24 754 kronor per yrkesverksam medlem.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Börsen räddar Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig