info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Borealis granskas efter dödsolycka

Arbetsmiljöverket ska granska rutinerna runt säkerheten på Borealis i Stenungsund. Dödsolyckan där svetsaren Andrej Jakovlev dog har visat på allvarliga brister.

Arbetsmiljöverket kommer att göra en ny inspektion av bygget. Orsaken är brister i säkerhetsarbetet och i arbetsmiljön som framkommit i utredningen efter dödsolyckan i maj. Då hittades Andrej Jakovlev död.

Arbetsmiljöverket har konstaterat att Borealis egna regler för säkerhetsarbetet inte har följts. Andrej Jakovlev gjorde aldrig det skriftliga prov han skulle gjort inför arbetet med argongas. Han skrev själv aldrig under det dokument där det framgick att han förstått vilka säkerhetsrutiner som gällde. Detta undertecknades istället av en person i chefsbefattning.

Han arbetade för det litauiska bemanningsföretaget OSS, ett av många företag under huvudentreprenören italienska Tecnimont.
-Det har varit mycket oklarheter runt hur Borealis följer upp hur entreprenörer och underentreprenörer arbetar med säkerheten. Därför vill vi göra den här uppföljningen, säger Roger Simu, tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Göteborg.
Arbetsmiljön och säkerheten på Borealis har sedan tidigare kritiserats hårt av såväl Byggnads som IF Metall.

Andrej Jakovlev hittades livlös i ett rör på Borealis. Enligt obduktionsrapporten hade han kvävts ihjäl av argongas. Argongas tränger undan syret och den som andas in gasen dör av syrebrist.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Borealis granskas efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig