info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Borde ha varit hälften-hälften"

I veckan avslöjade vi att 75 miljoner kronor till en delvis LO-finansierad utbildningssatsning tog slut i förtid ‒ och att nio av tio deltagare var chefer. LO försvarar den skeva fördelningen men skyddsombud från Byggnads är kritiska.

I slutet av förra året beslutade LO, PTK och Svenskt Näringsliv att genomföra en särskild satsning på arbetsmiljöutbildning för arbetsmiljöombud, skyddsombud och chefer. 75 miljoner kronor i gemensamma medel från Afa Försäkring var tänkta att räcka fram till 2018 men tog till följd av oväntat stort intresse slut redan i år. Enligt LO har 90 procent av pengarna gått till att utbilda chefer medan enbart tio procent bekostat utbildningar förmedlemsförbundens skyddsombud. Berit Müllerström, andre vice ordförande i LO med ansvar för arbetsmiljöfrågor, ser inget problem med den skeva fördelningen.
‒ Vi kan försvara att också arbetsgivarna utbildar sig, då blir det bättre för förbundens medlemmar. Arbetet gynnas av att man har samma kunskapsnivå, har hon tidigare sagt till Byggnadsarbetaren.

Skyddsombud kritiska
Men Byggnads regionala skyddsombud håller inte med.
‒ Jag har inget emot att chefer får bidrag men själva Afa-bidraget skulle handla om att de skulle få förkovra sig tillsammans med huvudskyddsombuden och få en gemensam bild. Nu har nästan alla pengarna gått till arbetsgivarna, säger Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud i Stockholm-Gotland.
Han menar att den särskilda utbildningssatsningen borde ha utformats för att uppmana skyddsombud och arbetsgivarnas ansvariga att utbilda sig ihop.
‒ Det är lättare att komma överens om att ett skyddsombud och en chef ska gå gemensamt om det finns öronmärkta medel. De här pengarna skulle ha varit ringmärkta, 50 procent till den fackliga sidan och 50 procent till cheferna. Det hade gett bättre resultat.
Även Andreas Sjögren, regionalt skyddsombud i Skåne, hade velat se en annan fördelning av uttaget.
‒ Jag kan inte hålla med LO om att det inte är ett problem, det borde ha varit hälften-hälften. Sedan är det bra att arbetsgivarna utbildar sig för det finns ju stora brister på arbetsmiljösidan, säger han.

LÄS MER: Utbildningspengar slut i förtid

Kjell-Åke Eriksson är regionalt skyddsombud för Byggnads GävleDala. Han konstaterar att kunskapsskillnaderna mellan chefer och skyddsombud länge varit ett problem.
‒ Det är svårt att som skyddsombud försöka samverka med en chef som inte har en susning om arbetsmiljöarbete. Men naturligtvis, om man skickar chefen på en arbetsmiljöutbildning externt så vore det väl elegant om skyddsombudet också fick följa med.
Skyddsombud och arbetsmiljöombud har kunnat få stöd för vidareutbildning inom arbetsmiljöområdet medan chefer kunnat få stöd för både grund- och vidareutbildning. Kjell-Åke Henriksson misstänker att många företag nu tagit tillfället i akt att låta gemensamma medel betala grundutbildningen för de egna cheferna.
‒ Det hade varit intressant att se vad cheferna har gått för utbildning för de här pengarna, det är en relevant fråga om vi ska kunna utvärdera den här satsningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Borde ha varit hälften-hälften"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig