info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Boråsbyggare i aktion mot Byggnads

När Byggnads kom till en arbetsplats för en förhandling möttes man av åtta företagsrepresentanter. Arbetsgivarna lämnade över ett protestupprop.

I måndags åkte Byggnads ordförande i Borås, Rolf Andersson, till en byggarbetsplats för en ackordsförhandling. Trodde han.
I stället möttes han av åtta arga företagsrepresentanter. De tre stora rikstäckande företagen, Skanska, NCC och Peab, var representerade liksom fem regionala och lokala byggföretag. Arbetsgivarna lämnade över ett upprop och höll korta tal inför anställda på företaget RO-gruppen, som har entreprenaden på arbetsplatsen, och inbjudna journalister.
– Jag blev förvånad, det var något av en kupp, säger Rolf Andersson, som ser aktionen som en del av stundande avtalsrörelse.

I uppropet och talen kritiserades Byggnads avdelning i Borås. Arbetsgivarna anser att avdelningen inte vill samarbeta och man menar att byggjobben hotas av allt för snabba löneökningar. Man skriver i uppropet att lönerna ökat med 11 procent det senaste året och hotar med att använda inhyrd arbetskraft om avdelningen inte blir mer samarbetsvillig.
– I vårt fall handlar det om de problem som vi får när vi får ett lite större bygge, säger Lars Jorstadius, chef på RO-gruppen, som bygger ett nytt lager åt företaget Cavaliere där uppropet överlämnades.
– Vi har ett lönesystem med bonus på företagets vinst. Men när vi får ett lite större projekt, som det här, så kräver Byggnads ackord.

Lars Jorstadius säger att 100 procent av de anställda i företaget vill ha bonuslönen.
– Det var i alla fall ingen som protesterade när vi diskuterade det för ett år sedan.
Uppgiften i uppropet om 11 procents löneökning skiljer sig kraftigt från den senaste lönestatistiken. Den visar på en löneökningstakt på drygt 3,5 procent bland trä-, betongarbetare samt murare i Borås. De som arbetade på resultatlön i avdelningen fick nöja sig med 1,4 procents lönelyft i genomsnitt.
Lars Jorstadius hänvisar till övriga undertecknare av uppropet när det gäller den uppgiften. Byggnadsarbetaren har inte lyckats nå någon av dem för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Boråsbyggare i aktion mot Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig