info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bolag kan förlora F-skattsedel

Bolagsbolaget i Ekshärad i Värmland med åtta byggnadsarbetare anställda kan förlora sin F-skattsedel. Skattemyndigheten anser att bolaget bland annat har bristande redovisningsrutiner.

Bolagsbolaget är ett ovanligt företag. Affärsidén bygger på att anställa egna företagare. Bolaget sköter den administrativa delen och står för F-skattsedel. De fakturerar, tar hand om redovisning, betalning av skatter och arbetsgivaravgift. Man hjälper de egna företagarna med pappersarbetet.
– I februari fick vi reda på att skattemyndigheten ville dra in vår F-skattsedel. Vi överklagade på en gång till Länsrätten och fick tillstånd att behålla F-skattsedeln till dess att dom meddelas. Nu ska några andra tjänstemän på skattemyndigheten göra en ny bedömning, säger Bengt Gustavsson på Bolagsbolaget.

Totalt har bolaget 175 anställda varav hälften i Värmland. Men även företagare från Malmö i söder till Kalix i norr har nappat på konceptet.
– Vår omsättning 2001 var 9,4 miljoner kronor och betalade drygt 4 miljoner kronor i skatt. Vi skapar vita jobb, säger Bengt Gustavsson.
De har blivit jämförda med bemanningsföretag som Manpower och Poolia. Men Bengt Gustavsson menar att det inte är samma sak.
– Vi hyr inte ut arbetskraft och marknadsför inte våra anställda. De tar själva alla initiativ till arbete. Vi sköter bara den administrativa biten, säger han.
Men för byggnadsarbetare är det svårt att ta anställning hos Bolagsbolaget. Om det går dåligt och den anställde tvingas till arbetslösersättning säger arbetslöshetskassan stopp.

– De betraktas om egna företagare och kan inte få a-kasseersättning, säger Torbjörn Molander chef på Byggnads a-kassa.
En byggnadsarbetare som nappade på idén tvingades sluta, trots att han hade en massa jobb.
– Alla vet att det går upp och ner i byggbranschen därför var det perfekt för mig. Jag har mycket kontakter och hade inga problem att fixa mindre jobb. Men facket ringde och sa att jag inte fick jobba där längre. Enligt dem var det bättre att jag var arbetslös och jobbade svart, säger han.

De skäl som skattemyndigheten ger för indragning av Bolagsbolagets F-skattsedel är att flera av de anställda har konkurser bakom sig, företagets redovisningsrutiner strider mot bokföringslagens bestämmelser och att man gått in som betalningsmottagare i stället för den som utfört arbetet.
– Om vi inte får fortsätta i Värmland flyttar vi upp till Gävle. Skattemyndigheten där bedömde verksamheten innan vi körde igång för ett och ett halvt år sedan och tyckte den var okey, säger Bengt Gustavsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bolag kan förlora F-skattsedel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig