info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bohuslän vann plåt-SM

Årets svenska mästare i plåtslageri heter Mattias Svensson och kommer från Strömstad. Han segrade i finaltävlingen som avgjordes på byggmässan Nordbygg i Stockholm.

Mattias Svensson är 18 år och går tredje året på grenen för byggnadsplåt vid Östrabogymnasiet i Uddevalla.
Finaluppgiften gällde att falsa samman olika typer av koner till en tornspira – en utsmyckning på plåttak.
I pris fick Mattias Svensson 5 000 kronor och en bärbar CD-spelare. Från ett sponsrande plåtföretag fick han ytterligare 2 500 kronor. Dessutom får hans klass vid Östrabogymnasiet 10 000 kronor.

Många som väljer plåtslageriyrket brukar ha plåtslagare i släkten. Men inte Mattias, han bestämde sig för yrket efter den rundgång som alla elever får göra under första året på bygglinjen. Då får de pröva på olika byggyrken.
– Jag tyckte det verkade vara ett fritt och bra yrke, så jag hörde mig för om jobb här i Strömstad, berättade Mattias efter prisutdelningen på Stockholmsmässan.
Nu väntar fortsatt jobb hos Sövigs Plåt i Srömstad, där Mattias praktiserat under utbildningen.
På fritiden spelar han fotboll i klubben Skee, Överby.
På andra plats kom Björn Christiernin från Bolandsskolan i Uppsala. På tredje plats kom Tobias Alfredsson från Viskastrandsgymnasiet i Borås.
De tre pristagarna får också tävla om en plats i yrkesolympiaden 2005 som avgörs i Helsingfors. Uttagningstävlingar hålls under år 2004.

På delad fjärdeplats kom Carl Fredrik Eriksson från Nobelgymnasiet i Karlstad, Daniel Rosén från Thörnströmska gymnasiet ( f d Chapmanskolan) i Karlskrona, och Murat Sen från Mölledalsgymnasiet i Malmö.
Alla finalister fick penningpriser samt en CD-spelare.
Reserv var Jim Pålsson från Västermalms gymnasieskola i Sundsvall.
Plåtslageri-SM arrangerades första gången 1987 som ett led i rekryteringen till yrket. Plåt SM arrangeras av Plåtslageriernas Riksförbund, PLR, och Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bohuslän vann plåt-SM

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig