info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bodsittning på Peabbygge i Vadstena

I dag på morgonen satt byggnadsarbetarna på Peab-bygget i Vadstena kvar i bodarna. Detta sedan de fått lönen sänkt till 109 kronor per timme. - Vi har pratat igenom om hur vi ska anpassa arbetet, säger lagbasen Bo Sjögren.

I morse vid kvart i sju lämnade de peabanställda byggnadsarbetarna på arbetsplatsen i Vadstena inte byggboden. De satt kvar i protest mot det uppkomna läget.
– Vi måste skapa debatt om detta och försöka tvinga fram en lösning, säger Bo Sjögren.
Byggnadsarbetarna blev kvar i boden fram till klockan nio då Roland Johansson från Byggnads och Rolf Larsson från Sveriges Byggindustrier kom ut till arbetsplatsen.
– De berättade att ett möte mellan parterna är inplanerat till den 14 mars. Vi lugnade oss med det beskedet och bestämde oss för att gå ut och jobba. Vi får hoppas att de kommer fram till en lösning, berättar Bo Sjögren.
Sedan i dag – den 1 mars – jobbar byggnadsarbetarna på Peab för 109 kronor per timme. Detta sedan alla ackordsförhandlingar strandat tidigare i vinter. Enligt bygglaget har Peab krävt att lönerna ska ner med 20 kronor per timme. Sänkningen ner till 109 kronor är mycket kännbar för byggnadsarbetarna. Under de senaste jobben har laget tjänat 167 kronor per timme.
Under eftermiddagen kommer det att delas ut matkuponger till byggnadsarbetarna som nu jobbar för stupstockslön.
– Det kommer att bli lite kuponger så att grabbarna kan åka ner till Konsum och handla varsin kasse med mat, säger Roland Johansson.
Fram till dess fortsätter arbetet med de nya lägenheterna åt HSB.
– Det kommer inte att gå snabbt, det kan det inte göra med den här lönen, säger Bo Sjögren.
I en tidigare version av denna nyhet uppgav tidningen att det var Byggnads som skulle dela ut kupongerna. Denna uppgift var felaktig och byggde på ett misstag av redaktionen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bodsittning på Peabbygge i Vadstena

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig