info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bo 01-lön höjer ränta anser arbetsgivarna

Sveriges Byggindustrier kritiserar Byggnads för att ställa krav på stora löneökningar utöver gällande kollektivavtal.

Arbetsgivarorganisationen tar som exempel Bo 01 i Malmö, där Byggnads har avvisat löneförslag som innebär en 15 % högre lönenivå än tidigare.
– Byggnads agerande är samhällsekonomiskt oansvarigt och hotar bidra till att tvinga riksbanken att höja räntan vid sitt sammanträde i dag, säger Bo Antoni, vd, på Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.
Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads, anser att Byggnads varje år tar sitt samhällsansvar genom att vara överens med arbetsgivarna i riksavtalet.
Enligt förra årets överenskommelse ska löneökningarna ligga mellan tre och fyra procent. I kollektivavtalet har parterna sedan kommit överens om att driva lokala förhandlingar för varje enskilt objekt, exempelvis på Bo 01.
– Sveriges Byggindustrier kan inte acceptera en avtalskonstruktion som de själva har skapat. På Bo 01 har Sveriges Byggindustrier centralt lagt sig i de lokala förhandlingarna. Dessutom kan inte 400 byggnadsarbetare på Bo 01 påverka Riksbanken att höja sin ränta, säger Gunnar Ericson.
Han konstaterar också att lönerna för byggnadsarbetarna har legat still under hela 1990-talet.
– Det har till och med varit en reallöneförsämring, säger Gunnar Ericson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bo 01-lön höjer ränta anser arbetsgivarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig